Kuinka budjetoida tehokkaasti?
Tuntuuko sinusta, että kun palkka tulee tilillesi, rahat ovat saman tien loppu? Budjetointi auttaa suunnittelemaan omaa talouttasi ja seuraamaan menojasi paremmin, jotta rahat riittävät pidempään.
Budjetin laatimiselle on monta etua. Ensinnäkin saat paremman yleiskuvan tuloistasi ja menoistasi. Näet mihin kulutat rahaa ja saatat ymmärtää mihin rahaa kuluu tarpeettomasti. Kun asetat itsellesi realistisen budjetin, sinun on paljon helpompi tehdä hyviä taloudellisia valintoja.
Budjetti voi auttaa sinua:
- saavuttamaan pitkäntähtäimen säästötavoitteen kuten uuden auton, kodin tai unelmaloman ostamisen
- välttämään laskujen alle hautautumisen ja kalliin velkaantumisen
- saamaan mukavamman jokapäiväisen elämän.
Mistä minun tulisi aloittaa?
Onneksi budjetin laatiminen ei ole niin vaikeaa kuin saatat ajatella. Budjetti on yksinkertaisesti yhteenveto tuloistasi ja menoistasi. Ensiksi sinun täytyy tietää paljonko ansaitset rahaa ja paljonko kulutat rahaa kuukaudessa.
1.vaihe: Tulot
Aloita helpoimmasta – paljonko sinulla on tuloja joka kuukausi. Usein tämä on palkkasi. Muista myös sisällyttää tähän muut mahdolliset tulot, kuten vuokratulot, lapsen elatusapu tai muut sosiaalietuudet.
2.vaihe: Kiinteät kulut
Kiinteät kulut ovat sellaisia, jotka kuluvat säännöllisesti kuten vuokra tai muut asumiskulut, sähkö/vesi/kaasu, vakuutus, matkapuhelin, internet, liikkuminen, lainan lyhennys ja lehtien tilausmaksut.
Huomioi, että summat voivat vaihdella eri aikoina, esimerkiksi jos hinta muuttuu tai lämmityslaskusi nousevat talvella.
Kiinteitä kustannuksia ei välttämättä laskuteta joka kuukausi. Hyvä vinkki on jakaa kuukausittainen summa koko budjettinäkymään varmistaaksesi, että kustannukset jakautuvat tasaisesti.
Vinkki: Kuinka pienentää kiinteitä kustannuksia?
Pitääksesi kiinteät kustannukset niin matalalla kuin mahdollista, vertaile hintoja, esimerkiksi vakuutusten ja puhelinliittymien hintoja. Ehkä voit saada saman asian halvemmalla toiselta palveluntuottajalta.
3.vaihe: Muuttuvat kustannukset
Muuttuvat kustannukset ovat asioita, joihin tiedät menevän rahaa, mutta joista et osaa sanoa tarkalleen paljonko ne maksavat. Nämä voivat olla kustannuksia kuten ruoka, vaatteet, viihde, matkustaminen ja vapaa-aika.
Mikä summa näille pitäisi budjetoida? Voi olla vaikeaa määritellä muuttuvien kustannusten summaa. Verkkopankkisi avulla voit katsoa tilisi yhteenvetoa ja saada käsityksen paljonko yleensä käytät näihin asioihin rahaa. Tämä on hyvä lähtökohta ja ehkäpä myös mahdollisuus vähentää kulutustasi.
Yllättävät menot
Budjettisi pitäisi myös sisältää summa odottamattomia menoja varten. Sitten sinulla on puskuria, jos jääkaappisi hajoaa, autosi yhtäkkiä lakkaa toimimasta tai saat ison eläinlääkärin laskun.
Vinkki: Kuinka pienentää muuttuvia kustannuksia?
Selvitä mihin rahasi todella kuluvat. Monille juuri pienistä kuluista tulee yllättävän suuria summia, esimerkiksi kahden kahvin osto kahvilasta viikoittain kasvattaa kustannuksia nopeasti.
Vaihe 4: Aseta säästöt etusijalle
Kun sinulla on näkymä omiin tuloihin ja menoihin, seuraava vaihe on katsoa paljonko sinulle jää jäljelle säästettäväksi.
Jos säästäminen on sinulle vaikeaa, kannattaa perustaa erillinen säästötili, jonne menee automaattisesti tietty summa palkastasi joka kuukausi.
Vaihe 5: Tarkista budjetti
Hyvän budjetin salaisuus on tarkistaa se kuukausittain. Katso, kuinka paljon olet todella käyttänyt, ja tule tietoisemmaksi siitä, mihin käytät rahaa. Mieti mitä haluat muuttaa ja säädä budjettia jatkuvasti. Jos elämässäsi tapahtuu muutoksia, on erityisen tärkeää säätää budjettia ja menojasi – voi olla, että eroat, saat lapsen, menetät työpaikkasi tai koet jotain muuta, joka muuttaa talouttasi.
Työkaluja budjetin laatimiseen
On olemassa monenlaisia valmiita pohjia ja työkaluja, joiden avulla on helpompi luoda budjetti.
Käytä verkkopankkia
Monet pankit tarjoavat budjettipohjan suoraan verkkopankissa.
Kokeile appia
Käyttämällä budjettisovellusta, sinulla on aina kokonaisnäkymä käsiesi ulottuvilla.
Käytä exceliä tai Google sheetsiä
esimerkiksi Google sheets on ilmainen ja sen voi jakaa muiden kanssa.
Bonusvinkki: Apua on saatavilla, sinun ei tarvitse pärjätä yksin
Älä välttele rahaongelmiesi kohtaamista, jos sinulla sellaisia on. Pyydä apua mahdollisimman nopeasti ja panosta todella siihen, että saat taloutesi jälleen hallintaan. Jos et pysty maksamaan velkaasi, kerro velkojillesi, mikä taloudellinen tilanteesi on, jotta vältyt turhilta kuluilta ja harmilta. Velkaongelmasi voi ratketa, kun puhut avoimesti tilanteestasi ja pyrit aktiivisesti löytämään ratkaisuja. Lisäksi Suomesta löytyy myös useita tahoja, jotka tarjoavat ilmaiseksi apua velka- ja talousasioissa.