Intrumin nimissä huijaustekstiviestejä ja huijaussivustoja

Jos epäilet Intrumin nimissä saamaasi tekstiviestiä, sähköpostia tai puhelua huijaukseksi, ota yhteyttä Intrumin asiakaspalveluun. Jos olet antanut huijausviestin yhteydessä henkilötietojasi väärälle taholle tai kirjautunut huijaussivustolle, ilmoita asiasta välittömästi pankillesi ja poliisille.

 

Maksujen lykkääminen vaikeuttaa nuorten oman talouden hallintaa

Elokuun 12. päivä vietetään kansainvälistä nuorten päivää. Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan nuorilla aikuisilla on haasteita pitää kirjaa osta nyt, maksa myöhemmin -hankinnoista. Nuorten oman arvion mukaan menojen jakauma on kuitenkin varsin terveellä pohjalla ja he suhtautuvat luottavaisesti mahdollisuuksiinsa hankkia tuloja.

Luotonhallintayhtiö Intrumin tutkimuksen mukaan nuoret aikuiset kokevat muita ikäryhmiä vaikeammaksi pitää kirjaa osta nyt, maksa myöhemmin -ostoksistaan ja niistä kertyvistä kuukausittaisista kuluista. Digitaaliset ratkaisut ja maksutavat tekevät ostamisesta yhä helpompaa ja sosiaalinen media lisää paineita kuluttamiseen.

– Joustavat maksutavat mahdollistavat helpon ostamisen, mutta kääntöpuolena on, että ne houkuttelevat tekemään harkitsemattomia hankintoja. Lisäksi kuluja kasautuu helposti huomaamatta yli oman talouden kestokyvyn, jos tehdään useita hankintoja, joiden maksua lykätään tai joita maksetaan kuukausittain tai osamaksuna. Usein nämä pienemmät toistuvat erät, joita onkin useita, voivat muodostaa huomaamatta kokonaisuudessaan melko kuormittavan kuluerän. Ostaja on luonnollisesti vastuussa siitä, että pystyy maksamaan ostoksensa, mutta myös luotolla myyvän tahon on oman taloutensa vuoksi hyvä tarkastaa luotonottajan maksukyky - etenkin suuremmissa hankinnoissa. Vastuulliseen luotonhallintaan kuuluu arviointi asiakkaiden maksukyvystä sillä se pienentää myös myyjän luottotappioriskiä. Parhaimmillaan käytäntö myös ehkäisee ostajan turhaa ylivelkaantumista, Intrumin yritysvastuupäällikkö Anna Johnson-Ferguson sanoo.

Intrumin analyysi suomalaisten velkaantumisesta kertoo, että 18-24-vuotiailla perintätapaukset kasvoivat erityisesti vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä. Perintään siirtyneiden saatavien pääomat ovat niin ikään kasvaneet tässä ikäryhmässä huolestuttavan paljon vuodesta 2021. Muista ikäryhmistä ainoastaan 25-29-vuotiailla pääomat olivat kasvaneet enemmän.

– Nuorten perintätapausten ja perintään siirtyneiden pääomien kasvu on huolestuttavaa, joka osaltaan osoittaa, että maksukyky tai oma talouden hallinta on heikentynyt. Hyvä uutinen kuitenkin on, että yleisesti nuoret eivät ole erityisen innokkaita hallitsemaan elinkustannuksia maksamalla hankintojaan myöhemmin. Sen sijaan heillä on innokkuutta ja hyvät edellytykset tasapainottaa talouttaan hankkimalla lisätuloja. Tämä vaikuttanee myös siihen, että he ovat hieman vähemmän huolissaan taloudesta ja suhtautuvat luottavaisemmin tulevaisuudennäkymiin kuin vastaajat keskimäärin, Johnson-Ferguson toteaa.

Nuoret aikuiset kokevat muita ikäryhmiä haastavammaksi pitää kirjaa osta nyt, maksa myöhemmin ostoksista ja niistä kertyvistä kuluista,

Nuoret haluavat nauttia elämästä ja samalla säästää

Nuoret aikuiset suhtautuvat kaikista ikäryhmistä luottavaisimmin mahdollisuuksiinsa hankkia lisätuloja ja maksaa kaikki laskunsa. Elinkustannusten hallitsemiseksi nuoret olivat kaikista ikäryhmistä haluttomimpia tinkimään vapaa-ajan ostoksistaan. Ilahduttavaa on, että he olivat myös haluttomimpia vähentämään säästöön laittamansa rahan määrää.

Intrumin tutkimuksen mukaan nuoret aikuiset suhtautuvat muita ikäryhmiä luottavaisemmin mahdollisuuksiin hankkia lisätuloja tai löytää paremmin palkattu työ.

Nuorten 18-21-vuotiaiden menoista 52 prosenttia kuluu välttämättömiin kustannuksiin, 29 prosenttia vapaavalintaisiin ostoksiin ja 19 prosenttia säästöön tai lainan maksuun. Kuluttamisen 50-30-20 säännön mukaan nuorten menojen jakauma on siis varsin terveellä pohjalla verrattuna muihin ikäryhmiin.

Toisaalta nuorilla aikuisilla voi olla useampia vaihtoehtoja talouden hallintaan kuin vanhemmilla ikäryhmillä, joilla useammin on lapsia elätettävänä ja pitkäaikaisia taloudellisia sitoumuksia, kuten asunto- tai autolainoja maksettavana. Moni nuorista voi myös asua vielä kotona, jolloin elinkustannukset ovat pienemmät.

Kaikista ikäryhmistä nuorten aikuisten menojen jakauma on lähimpänä yleistä 50-30-20 suositusta.